Autor: N1

Novi Sad
07.01.2017.
13:13
Šest spasilaca zaposlenih na bazenima Spensa nedavno je vraćeno na posao, nakon što je utvrđeno da je usmeno obaveštenje da ne dolaze na posao, koje su dobili 2014. godine, bilo nezakonito.
  • Novosadjan

    09.01.2017 15:25
    Kalimero
    Da rezimiramo: svi ste u pravu i sadašnji i bivši i budući spasioci, niti ste maloumni , niti naivni.
    SPENS (čitaj Novosadjani) isplatiće vam sve do poslednje mrvice.
    Jednom radnik kod države-primalac doživotne apanaže.
  • Kalimero

    08.01.2017 22:21
    prica postaje bezveze, iskljucujem se. Samo jedna stvar, Zabrana zaposljavanja ne postoji, to je prica za one koji nisu clanovi partije i za maloumne ...a spasioci nisu clanovi niti maloumni, verovtno zato jos uvek pkusavaju da ih se otarase botovi
  • ljubisa

    08.01.2017 21:00
    i sta bi ti slikaru naivcu tad
    Hehehe, pozvao čovek, poslanik u skupstini, pa nije red da se odbije. Nego ako mu gazda sazna da mu je razbio koncept zabrane zapošljavanja u javnom sektoru biće veselo. Domaći i za ostale direktore, koji danim lome glavu kako da uguraju partiske botove u javna preduzeća. Pozoveš njih par, rade be ugovora, sud to konstatuje donese odluku i svi sretni do kraja života. Samo sam ja nesretan, mene niko neće da pozove.
  • kokez

    08.01.2017 20:05
    istina
    ljubiša ....slikaru naivcu
    dovedeni su davno jer je trebao neko od poverenja da brine o gradjanima naseg grada ..
    radili na ugovor po 3 ili 6 meseci u vise navrata,placani jadno ali placani
    poslednji ugovor pre nego sto su oterani obecavan im je mnogo puta ali nije dat da potpisu greskom tadasnjeg direktora Micina ,sada poslanika u Skupstini!
    radili momci iy meseca u mesec ,ugovora nigde ,para ni na vidiku ...i sta bi ti slikaru naivcu tada radio ..sta ...

  • Kalimero

    08.01.2017 19:25
    Ljubisa
    Pozvao ih direktor na posao, delio im redovno raspored smena, obracunavao radne sate, ali nije davao platu, lagao da je ugovor u pripremi, a onda skontao posle 6 meseci da im javi da ne dolaze, jer eto..
    Momci nisu imali srece i kombinacju sa bilo kim, nego mu*a da ne cute i da se bore za svoja prava.
    Mnogo stvari smrdi, kako na spensu, tako i u drugim JP, ali ova nije jedna od njih.
    A ti, ako mislis da ces dobiti posao u elektrovojvodini na taj nacin, probaj, imas moju podrsku.
  • ljubisa

    08.01.2017 19:06
    teska vremana prijatelju
    Naravno da bi se na spensu svasta moglo naci, kao i u bilo kom drugom novosadskom javnom preduzecu, naravno da ovo nije jedina ni najsramnija stvar koja se tamo desava. Ne bi se ni javio, ali me strasno nervira neodmereni cinizam i laž. I sve znamo, samo niko nezna, šta će neko na poslu bez ugovora. Odem ja sutra recimo u elektrovojvodinu, javim se na ulazu portiru, kažem dobar dan ja došao da radim. On me pita pa jel ste zaposleni kod nas, kažem nisam, nemam ugovor al ću malo da radim, pa kad prođe neko vreme sud će da utvrdi da sam radio bez ugovora i zaposliće me. Sve go itelektualac sa difa a mi slikari naivci. I sve znate, i u medije se razumete, dva toma ovde napisana a niko ne zna, ko ih je pozvao, zašto su došli, kako su ušli i kako ostali. I naravno ko je za to odgovoran.
  • Batica

    08.01.2017 16:41
    Ljubisa
    Obavesti javnog tuzioca. Imao bi on sta da pronadje na spensu, ali nisam siguran da je jedna od stvari to o cemu ti pricas. MAL
  • Nebojsa iz Beograda

    08.01.2017 16:35
    Ljubisa buduci ministar
    #ljubisa. Bravo Ljubisa pulenu nas, samo tako, moras izdrzati borbu za bolju naprednu Srbiju, kao sto nas presvetli gospodar Vucic izdrzava napade nevernih toma koji ne osecaju dramatican rast zaposlenih sa laznim diplomama, brutalan uspon kriminalaca sa sluzbenim legitimacija i najveci pad morala i casti u modernij istoriji Srbije... Izdrzi Ljubisa, ne daj se ljudima, jer ako oni pobede sta li ce biti sa nama neljudima, hostaplerima i prevarantima...
  • Kalimero

    08.01.2017 16:12
    Ljubisa
    Pod 1
    Bilo ih je 8 a ne 6 spasilaca, i nisu radili 3 dana nego 6 meseci bez plate i ugovora.
    Pod 2
    Momci nisu ni dobili otkaz. Otkaz se dobija u odgovarajucem postupku u pismenom obliku. Momci su oterani telefonskim putem i zabranjeno im je da dolaze na bazen.
    Pod 3
    Sad hoce da ih ponovo oteraju, jer nisu javili nadredjenom da ih je oterao sa bazena i zaposlio isti dan druge momke. E TO je licemerje i vredjanje inteligencije smisljeno od strane advokata spensa ili nekog drugog strucnjaka tamo.
  • kokez

    08.01.2017 16:04
    istina
    za KALIMERA

    Izvrsena prevara ...JESTE ...ali nad Spasiocima jer su radili 6 MESECI bez ugovora a ne tri dana preko Studentske Zadruge ...
    Preko Studentske zadruge su radili godinama unazad pod ugovorima naravno(doduse sa velikim kasnjenjem plate ,bez placanja nocnih sati kao sto je pisalo u ugovoru ,placanja za praznike itd ) , iako mesto spasioca na tom mestu zahteva radnika za stalno a ne povremeno i privremeno sto je inspekcijskim nadzorom utvrdjeno !
    Potpuno si u pravu i za to svaka cast sto se tice toga da u poslednjih 10 ak godina na Spens na prste mogu da se prebroje o ni koji su posteno dosli na posao zbog znanja i umeca ,preko konkursa ...cak se i bivsi direktori naravno stranacki dovedeni zadrzavaju u firmi i primaju platurine preko 60.000 din za nerad!
  • ljubisa

    08.01.2017 14:55
    @Kalimero
    Koji cinizam. Ovde je izvršena klasična prevara, sa ciljem da se stekne korist, u cemu ima elemenata krivinog dela. Slažem se da je borba putem medija legitimna, covek treba da se bori ali ovde je neko ozbiljno obmanuo javnost. Čuj, nezakonito dobili otkaz likovi koji nikad nisu bili u radnom odnosu. I potpuno si u pravu , odgovorna je uprava spensa, pošto je i sa te strane neko omogućio da šestorica studenata par dana bez ugovora obavlja poslove spasioca. Pa voleo bi i ja recimo, ili bilo ko iz ovog grada, da tri dana preko studentske zadruge radi u nekom javnom preduzeću i nakon toga dobijem stalni posao u istom. E sad, reči ja nebi rekao, nikad niko na spensu nije posao dobio na konkursu, niti zato što je stručan, niti zato što baš to radno mesto treba, ali me boli ta laž o naivnim i nevinim spasiocima koje neko mobinguje. E da i još jednom, sram vas bilo.
  • kokez

    08.01.2017 14:51
    istina
    CISTO RADI ISTINE ......
    1.Momci su sudskim putem vraceni na posao jer su inspekcija i sud utvrdili da su tokom 6 meseci radili bez ugovora i bez plate u javnom preduzecu.
    2.Radi se o izuzetno kvalitetnim i obrazovanim momcima ,vecinom DIFovcima ,spasiocima sa dugogodisnjim iskustvom ,licenciranim od strane Spasilackog Saveza Vojvodine.Dakle ne decom burzuja kako se ovde pise ,to su momci vecinom iz manjih sredina u Srbiji koji su posle zavrsenog fakulteta trazili uhlebljenje u nasem Novom Sadu.
    3.Broj spasilaca se ne odredjuje prema broju kupaca nego po povrsini koju kupaliste zauzima ,pa je tako po propisima i normama Spasilackog Saveza nalozeno da se na ovu povrsinu moraju angazovati 3 spasioca minimum! radno vreme bazena od 6.30h do 19 h radnim danom ,subotom od 09h do 23 h , nedeljom 08h do 20 h...pa izracunajte koliko je spasilaca potrebno da bi se osecali bezbedno i da bi ispostovali norme!DAKLE SPASIOCI TREBAJU I CAK JE PREDVIDJENO SISTEMATIZACIJOM u firmi 6 spasilackih mesta!
    4.Momci rade na Spasilackim mestima sa SREDNJOM STRUCNOM SPREMOM za platu manju od 30.000 din
    5.Pravnik koji je dao izjavu povodom nastale situacije je sramota za svoju profesiju i trebalo bi da ga se Spens sto pre odrekne ,placati takvu neznalicu i foliranta stvarno vredja inteligenciju svakog zaposlenog u firmi.
    6.Spasioci bi trebalo da pokrenu tuzbu protiv potpisnika svih pretnji i sikaniranja koje su u firmi do sada dozivljavali .
    NADAM SE DA CETE OBJAVITI KOMENTAR JER JE SVE OVO ISTINA!
  • Podrska

    08.01.2017 14:48
    hahahah.
    Nisu obavestili rukovodioca da ih je oterao!? Pa da li me zaj***te?
  • Ime

    08.01.2017 13:55
    Ima se moze se
    Ministarstvo sporta. Jos 2013 godine.
  • Kalimero

    08.01.2017 13:22
    @ljubisa
    Za situaciju u vezi sa spasiocima je odgovrna samo i iskljucivo uprava spensa. Ne radi se o deci bogatoh roditelja, naprotiv.
    Ni jedan od momaka se nije vratio na radno mesto sa fakultetom, to je teska laz! Iako su na to imali pravo, moci nisu bili alavi.
    Sredstvo kojim je spens odgovorio na "prevaru" nitti je dozvoljeno, niti zakonito, sredsdtvi se zove MOBING, maltretiranje, pritiskanje, pretnje i pokusaj da se na sve nacine na to mesto zaposle neki borci stranke kojoj pripada direktor koga na spensu zovu "10%".
    Borba putem medija je sasvim legitimna, kamp strce da su svi ugrozeni u Srbiji posegli za njom, ne bi bilo toliko "ljubisa" na mestima na kojima ne treba da ih bude.
  • Ima se , može se

    08.01.2017 13:09
    Ime
    Alo bre KOJE DONEO TA pravila da na jednom bazenu treba čak 6 spasilaca u jednoj smeni!?
    Alo, nije to Dunav da se davljenik kilometrima izvlači, pored virova.
    I koliko smena ima po tim PRAVILIMA SPENSA ? Barem jedno 4.Znači treba najmanje 24 spasioca na jednom bazenu!?
  • gile

    08.01.2017 11:56
    teska bruka
    Vlada Zagreb SnS kadar sa kupljenom diplomom ...neka inspekcija proveri to obavezno ..to zna svako u Spensu
  • ljubisa

    08.01.2017 11:36
    teska vremena prijatelju
    Svaki bazen na svetu mora da obezbedi spasilacku sluzbu, od strane sertifikovanih i licencirannih spasilaca.Spens je ovaj problem resavao preko studentske zadruge, koja je obezbedjivala spasioce. Ugovori su potpisivani na odredjeni rok i o zavisnosti od sezone. I sve je to lepo funkcionisalo dok se jednog dana organizovana kriminalna grupa ne doseti kako da prevari sistem. Nakon jednog isteka ugovora, lice zaduzeno za obnavljanje istog sa studenskom zadrugom se pravi blesavo, studenti takodje, ladno dolaze na posao, nakon par dana zovu inspekciju, koja konstatuje da su radili mimo ugovora, idu na sud i dobijaju stalna zaposlenja, te se vracaju na radna mesta sa uglavnom visokom strucnom spremom. Sve u napred smisljeno, deca bogatih roditelja se zaposlila u javnom sektoru.E sad, da ovde postoji nekog reda i pravde da policija radi svoj posao......Ali vrhunac svega je da kad neko istim, zakonom dozvoljenim sredstvom, odgovori na tvoju prevaru, kalimero zove cuj N1 televiziju i kuka na nepravdu. Sram vas bre bilo.
  • Zbunjeni

    08.01.2017 09:05
    Gle cuda
    @nema dileme

    A sta cemo sa mnom koji nisam studirao dif, nisam trenirao plivanje a bavio spasilastvom.
    Kako to da sam na polaganju medju 35 difovaca imao 5 vreme u plivanju na 300m i 6 u plivanju na 25?
  • bora

    08.01.2017 07:24
    pravnici
    Tuziti potpisnika tuzbe...a akd smo vec kod kupljenih diploma on je jedan os tih koji sa kupljenom diplomom preko veza u stranci dosao do rukovodeceg mesta!
  • Nema dileme

    08.01.2017 02:32
    Toša
    Posao spasioca i jeste posao za studente DIF i to bivše plivače i vaterpoliste koji više ne treniraju aktivno i koji će posao spasioca obavljati honorarno dok studiraju i ne nadju ozbiljan posao ,bolje plaćen od koga se može živeti.
    Ne mislite valjda ozbiljno da taj posao treba da radi zaposleni radnik u redovnom radnom odnosu sa svim privilegijama zaposlenog kod države i to za platu od koje može izdržavati porodicu, sve do svoje 65 godine tj do penzije!?
  • Lala

    08.01.2017 00:18
    Sosa
    Kada neko zastupa tako veliko JP kao SPENS mora imati mlogo radnog staža Soso....a taj njin advokat Danijel izgleda mlogo nešto mlad.....
  • Bivsi spasilac

    07.01.2017 23:12
    Nazadna Srbija
    Ovi sto lypetaju da su im diplome nevazece i amaterske da znaju da su njihove diplome jedino validne jer ih izdaje spasilacki savez vojvodine, jedino te diplome su akreditovane. Nelegalne su one koje sns i crveni krst izdaju svojim lepljacima plakata. Inace svi momci su vredni, normalni i posteni i da je ovo normalna drzava kao sto nije, oni bi bili na rukovodecim funkcijama, a vlada zagreb i ostala navijacko hostaplerska kvazi spens elita bi bili portiri i cistaci...
  • Ime

    07.01.2017 22:13
    @Privatnik
    Ne samo da im trebaju spasioci, nego im po pravilima treba 6 spasilaca i svakoj smeni, a tamo im sedi po 3 maksimalno.
    Ti momci sto su radili u poslednje dve godine nisu u radnom odnosu, nego su angazovani preko studentske zadruge, na nacin da su se svi ugradjivali u cenu..tako da naravno da mogu da dobiju otkaz, jer su im i onako istekli ugovori o privremenim poslovima koji se zakljucuju na 120 dana godisnje.
    Da bi izvodili logicne zakljucke, treba da znamo sve premise.

    @Privatnik @ponja

    Licence se obnavljaju na godinu dana od strane spasilackog saveza srbije i momci su profesionalni spasioci sa 10 godina staza, a neki od njih su i instrukori.
  • Privatnik

    07.01.2017 21:42
    Toša
    Prosta logika Tošo. Evo ovih 6 spasilaca 2 godine NE RADI, a bazen radi zar ne? Znači da osim ovih 6 SPENS zapošljava JOŠ SPASILACA čim bazen evidentno RADI.
    Moje logično pitanje glasi: ako se ovih 6 spasilaca vrati na rad, koliko će UKUPNO SPASILACA zapošljavati jedan bazen, jer se i ovi što su radili u poslednje 2 godine nikako ne mogu otpustiti?
    Osim toga logično je da spasioci rade samo u terminima gradjanskih smena na bazenu, jer je njihovo prisustvo suvišno na treninzima vatgerpolo i plivačkih klubova koji trenirajujedni pored drugih gusto nabijeni u popreko postavljenim stazama u prisustvu bar 10 trenera koji su visoko obučeni i kvalifikovaniji i fizički spremniji od spasilaca sa tromesečnim kursom?
  • Toša

    07.01.2017 21:05
    @privatnik
    A odakle Vama da oni ne trebaju spensu i da ništa ne rade? Zakonska je obaveza da svaki bazen ima odredjen broja spasioca u smeni, u sprotnom bazen ne bi smeo da radi. Pitanje je samo da li ćeš plaćati radnika ili studenta. Kod radnika se ne možeš ugraditii, ali kod sudenta možeš.
  • ponja

    07.01.2017 19:45
    Limune kakav amaterizam u p.m
    Niko od spasilaca nije imao posao na neodredjeno vreme ,samo da se zna ni diplome im nisu profesionalne nego amaterske tako da ni nemogu da dobiju licencu za posao . Inace licenca se proverava testiranjem svaka tri meseca pa taj posao nije moguce dobiti na duze jel nema garancija o fizickoj spremnosti .
  • Sosa

    07.01.2017 19:42
    Pa zar oni nisu bili preko SZ angazovani i bez ugovora dolazili na posao, a rukovodioci ih evidentirali?! Nesto tu smrducka, a zastarelo je sada svakako za disciplinsku odgovornost. Advokat koji to savetuje, uzima novac od istog tog SPENSA(gradjana NS), nista to ne valja...Sramota!!!
  • Privatnik

    07.01.2017 18:51
    nebuloza
    Nebuloza je da 6 radnika koji ti ne trebaju i koji ne rade ne možeš da otpustiš nikako!
    Samo zato što rade u privilegovanom javnom sektoru.
    Zato privatni sektor ne može da se naplaća poreza i taksi jer privilegovani imaju pravo na doživotnu apanažu kod države.Radio ne radio, svira im radio.
    Sramota je jer čitave kolone mladih nezaposlenih ljudi pakuje kofere i odlazi iz ove zemlje da bi preživela....Zbog visokih poreza , doprinosa i raznih taksi ne mogu ni da otvaraju sopstvene male preduzetničke radnje.Neisplativo je.
    Zato ne žalim tih 6 spasilaca.Ionako će naplatiti unatrag svoje plate i doprinose za penziju kao da su radili- od SPENSA (čitaj Novosadjana)
  • nebuloza

    07.01.2017 17:31
    Jel ovo neka zajebancija? Dobili otkaz, pa su i dalje trebali da dolaze na posao pošto su se drznuli da tuže firmu!? Govnjivom motkom svu tu bagru!!!
  • Glupost

    07.01.2017 17:11
    Djole
    A što bi spasioci tužili direkotra lično kada mogu da tuže SPENS jer im je on poslodavac?
    Čim su vraćeni na posao, SPENS ima obavezu da im izmiri BRUTO PLATE za 2 godine sve sa kamatom!
    Čaki i da rade za minimalac, to je preko 450.000 godišnje bez kamate.Sa kamatom za njih 6 biće preko 8 miliona dinara!Plus troškovi sudskog postupka!
    Lepo blokiraju račun SPENSA, namire se i super.Sve će to Novosadjani platiti!
  • Djole

    07.01.2017 15:22
    Ovako
    Spasioci da tuže girektora lično ,imenom i prezimenom,a ne spens preduzece i sve ima da bude reseno odmah.
  • Mitar

    07.01.2017 15:09
    SNS te tuži, SNS ti sudi!
  • Png

    07.01.2017 15:07
    Pobeda
    Još jedna pobeda za FT1P.
    Nažalost...
  • gari

    07.01.2017 14:26
    @ns
    Da, to nam je večito rešenje za svaki problem pojedinačno. Zašto rešavati neke probleme, bolje ga srušiti, i da se napravi nešto novo. Zašto ga popravljati, bolje ga srušiti. Zašto rešavati probleme u javnim preduzećima, bolje ih je privatizovati, i tako redom.

    A realno, taj Spens je bolji od bilo čega što bi ovi naši umesto njega tu napravili, samo što mu nedostaje održavanje, baš se raspada, a na spratu gomila lokala zjapi prazno. Pre godinu dana kad sam prolazio kroz onaj automobilski prolaz na metar - metar i po od mene zveknuo neki lim odozgo. Kad ulazite ili izlazite iz Spensa gledajte i levo i desno, a i GORE, ko zverka! Nikad nije sigurno.

    Bitno da tamo nekom svira radio...

    Doduše, ni ja ne znam šta je najbolje rešenje, nije da očekujem da ćemo u nekom momentu dobiti vlast koja zaista rešava ovakve probleme kao što je propadanje Spensa.
  • ZarJeBitno?

    07.01.2017 14:09
    @ns
    A stvarno si se javio da bi u ovom Božićnom danu napisao par gluposti?Tvojom logikom sve je beskorisno, sve što je državno i bolnice i škole itd.Srušite Spens, nemam ništa protiv i napravite još jedan tržni centar, može i balon za mali fudbal...ma može i kladionica....Ali da te pitam samo jednu stvar: da lči Novi Sad zaslužuje da ima pola zatvorenog bazena(kada sruše ovaj Spensov, ostaće samo klisanski)? pošto je bazen na Klisi dimenzija vaterpolo igrališta. da ne pominjem jedino gradsko zatvoreno klizalište, i tako dalje...
    Beskorisno je?
  • ns

    07.01.2017 13:40
    Klasicno klosaranje u drzavnim preduzecima gde niko nikoga ne moze da otpusti moze samo da se gomilaju paraziti! Treba srusiti taj beskorisni spens sa svom tom gomilom parazita!
  • bazen

    07.01.2017 13:28
    safety first
    svakako će se sve raspasti jer je konstrukcija ispod bazena trula i ne obnavljaju je
    bolje da na vreme nađu drugi posao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna